Трима министри -  на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков,

...
Трима министри -  на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков,
Коментари Харесай

Трима министри на проверка в Каравелово, хората в страх от ново наводнение

Трима министри -  на районното развиване и благоустройството Иван Шишков, на околната среда и водите Росица Карамфилова и на земеделието Явор Гечев отпътуват за Каравелово, където беше оповестено отчасти бедствено състояние.

Министрите ще се срещнат на място със обстановката и ще дефинират каква спомагателна поддръжка от страна на страната е нужна, оповестиха от държавния пресцентър.

В същото време тежка техника разчиства речните корита в селата Каравелово и Богдан. Пороен дъжд се изсипа в региона тази заран като в действие остава частичното бедственото състояние, написа Българска национална телевизия. 

За Каравелово беше взето решение да се разшири коритото на Татлъ дере. Малко по-късно техниката ще се реалокира в края на селото. В село Богдан също работят багери и камиони.

Кметът на община Карлово към този момент изиска подпомагане от Министерството на земеделието да стартира превантивно почистване на голямото количество насъбрани наноси в гората и на територията на държавните горски стопанства.

Хората в селата Богдан и Каравелово не крият, че всеки дъжд ги връща към кошмарния 2 септември на предходната година.

„ Страх има във всички хора, обикновено е да има боязън ”, споделя Янко, който споделя, че от през вчерашния ден вечерта до тази заран най-малко 80 см се е качило равнището на реката, до метър ".

„ Една педя остава до детската градина, която е в лявата част. Там няма бряг, има единствено един нанос, който непрекъснато се свлича. Притеснени сме, не знаем какво да чакаме ”, споделя пък Татяна.

Ситуацията се следи деликатно и все още няма опасност за хората, твърдят от локалната власт.

Проблемът обаче ще бъде трайно решен единствено с създаване на ново речно корито. В момента върви планиране и в случай че процедурите минат по проект, строителството би трябвало да стартира през май. Проблем остават и голямото количество наноси, с които общината не може сама да се оправи.

Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: „ Над селата, в Средна гора, в държавна горска територия има милиони кубически метра наноси, които са още от наводнението през септември. Ние почистихме, към 3 милиона кубически метра изнесохме от речните корита, от дворовете, от улиците, само че в Средна гора има най-малко още толкоз ”.

Ситуацията в село Слатина е по-спокойна, само че при потребност и там ще бъде оповестено отчасти бедствено състояние.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР